Lost in Iceland – 10 sidor i Camera Natura

Hits: 3647 Skriv ut E-post

Jag vaknar med ett ryck. Två män står utanför min bil mitt i natten och knackar på. Jag parkerade här mitt ute i ödemarken strax efter 01.00 efter en lyckad fotosession i det geotermiska området. Aningen skräckslagen griper jag efter min kniv och mer eller mindre visar den ganska tydligt för mina nattliga ”gäster” - hasar mig upp och fram till bildörren. – What do you want?, frågar jag. En av männen håller upp en karta och förklarar på knackig engelska att det är hans mark. Lika bra att ta tjuren vid hornen. Jag öppnar dörren på glänt, fortfarande med kniven i min hand, nu lite mer dold. Det visar sig att det faktiskt är markägaren och han talar lugnt om att jag inte får stå här. Det är privat mark.

En resa runt Europas största glaciär
Efter att ha utlovat att flytta på mig, fortfarande lite skärrad, så vänder de båda männen om och går bort mot sin bil. Det krasar från deras kängor när de går på det hårda, torra gruset. En lätt doft av svavel sveper in i bilen. Det är ganska mörkt ute eftersom en matta av moln svept in från väster och ligger som ett lock över bergstopparna. Jag skakar lite, mest för att jag fryser tror jag. Det är endast 4 °C nu på natten. Yrvaken sätter jag mig bakom ratten och åker vidare väster ut. Efter ca åtta mil hittar jag en ny plats att parkera på. Det här kan väl ändå inte vara hans mark också, tänker jag. Kryper ner i sovsäcken med alla kläderna på. Fryser. Somnar snart till ljudet av det stora vattenfallet som skymtar precis bakom min bil där jag parkerat.

 

Kärt återseende
Min passion för Island tog fart 2006 när jag fick uppleva landet för första gången. Hänförd. Det fanns nästan inga ord att beskriva själva upplevelsen och alla synintrycken. 2006 reste jag med familjen och det blev lite av en turistresa där fotograferandet blev av karraktären “knäppa kort”. Men re - dan då bestämde jag mig för att inom en snar framtid återvända själv. Bara åka runt och ägna mig åt mitt bildskapande. En snar framtid innebar dock nästan nio år senare. Mycket annat kom emellan. Men nu är jag här igen, sommaren 2015.

 

Förstenade jättar i havet
Med en duns dimper flygplanet ner i Keflavik mycket tidigt på morgonen. Äntligen. Det förtrollade landet ligger bara och väntar på mig. När jag kliver utanför dörrarna på flygplatsen så känner jag genast igen den ”höga” luften och lukterna. Tänk att sådant kan sätta så djupa spår och återupple - vas med samma känsla så här många år efter mitt första besök. Jag hämtar min hyrbil och ger mig iväg direkt. Min plan är att först åka öster ut från Reykjavik för att sedan ta mig runt den stora glaciären ...

Läs hela artikeln här!