Förste svensk någonsin att vinna NNPC

Hits: 6075 Skriv ut E-post

Mats Andersson/N – årets nordiska naturfotograf 2016

Naturfotomagasinet Natur&Foto har anordnat tävlingen NNPC (Nordic Nature Photo Contest) sedan 2011, Nordens största naturfototävling. Aldrig tidigare har en svensk lyckats knipa titeln - förrän nu. 2016 vinner Mats Andersson/N från Jönköping med sin bild ”Spindel och grävling”.

Cirka 4.500 bilder deltar varje år. Så det är ett digert jobb för juryn att årligen utse vinnarbilder i de sju kategorierna årets nordiska fågelbild, -däggdjursbild, -landskapsbild, -närbild, -friluftsbild, -kreativa naturbild samt hotad nordisk natur.
Man utser också andra och tredjeplats i kategorierna samt sju ytterligare bilder som blir premierade. Samtliga vinnarbilder i kategorierna ställs sedan mot varandra och en bild utses som vinnare. Fotografen som tagit vinnarbilden blir således Årets nordiska naturfotograf.
Juryn består av Pål Hermansen, Anders Geidemark, Tom Schandy och Baard Næss.

Utöver sin vinnarbild ”Spindel och grävling” lyckades Mats dessutom att få ytterligare tre bilder premierade. Så totalt har han med fyra olika bilder i två kategorier; en i däggdjur och tre i kreativ naturbild.

Så här lyder texten från juryn om vinnarbilden:
”Mats Andersson (Sverige). Egentligen är detta en dokumentär bild, men det är en mycket kreativ dokumentär bild. Fotografen har sett något, en liten spindel, förmodligen medan han hade en grävling i sökaren. Snabbt, bytte han fokus från grävlingen till den lilla spindeln, och därmed har han skapat en bild vi aldrig tidigare skådat. Ett möte i skogen, mellan grävling, spindel och fotograf. Bilden gör sig absolut i svartvitt - lite mörk, lite kornig och med nattstämning. Genialt.”

För sin vinst i kategorin Årets kreativa nordiska naturbild får Mats en Nikonkamera med optik värd ca 15.000 kr. Utöver det får han för sin totalseger en resa för två personer till södra Afrika (Namibia/Botswana) värt cirka 60.000 kr.

Fakta vinnarbilden: Bilden är fotograferad endast några hundra meter från Mats bostad i den lilla byn Bashult som ligger strax söder om Jönköping. Det är i slutet av maj och klockan är ca halv nio på kvällen. Inget gömsle eller lockbete har använts. Fotografen har lyckats smyga sig ända fram till grävlingen. Kamerautrustning; Nikon D3 med 600 mm brännvidd. f/5,6 och 1/250 sek. ISO 2.500.
Vinnarbilden finns publicerad i boken "Möten" som gavs ut 2014 av förlaget Maahenki.

  

Fakta Mats Andersson: Mats (född 1966) läste bland annat foto på Konstindustriskolan i Göteborg under 1980-talet. Därefter följde jobb som framförallt Art Director inom reklambranschen. Sedan 1989 har han varit verksam som Art Director och fotograf på Concret Reklam i Jönköping. Ansluten hos bildbyrån Maskot i Stockholm sedan 2009. Invald i prestigefyllda Naturfotograferna /N 2011. Publicerat bilder i mängder av tidningar, magasin och almanackor genom åren. Givit ut tio böcker.
Skånsk Naturfotofestival skriver: "Mats Andersson är en av de senaste årens mest kreativa svenska naturfotografer. Med en egen, mycket personlig bildstil närmar han sig sina motiv inte för att dokumentera utan för att hitta ett tilltalande konstnärligt uttryck."

Vinnare NNPC:
2011, Arnfinn Johansen NOR
2012, Audun Rikardsen NOR
2013, Thorfinn Bekkelund NOR
2014, Audun Rikardsen NOR
2015, Audun Rikardsen NOR
2016, Mats Andersson SWE

> PRESSBILDER hittar du här!

• 1_Mats_A_4621.jpg (Mats Andersson, vinnare NNPC 2016)
• 2_Mats_A_Vinnarbild_NNPC.jpg (Vinnarbilden ”Spindel och grävling”. Bilden finns med i Mats och Heikki Willamos bok ”Möten”)
• 3_Mast_A_Landskap_Preimierad_NNPC.jpg (En av de premierade bilderna i NNPC. En landskapsbild från Island sommaren 2015)

NNPC hemsida

Fotomagasinet Natur&Foto